TEKSTI HUOM!: Ohessa linkki yleisten kirjastojen hankerekisteriin, josta käy selville, että kysymyksessä on Paltamon kunnankirjaston hallinnoima hanke
http://hankkeet.kirjastot.fi/hanke/tilaa-tarinoille
Ylläpitäjän huom. TEKSTI ON KOPIOITU, ei ylläpitäjän omaa
Tilaa tarinoille!
Tilaa Tarinoille! –lukuhankkeessa opetellaan ja kokeillaan Kirja Astuu Ulos Kansistaan (KAUK) –menetelmän käyttöönottoa lasten ja nuorten lukemaan innostamisessa ja kirjallisuuden opetuksessa. hanke sisältää KAUK –menetelmän koulutuksen kirjaston ja opetustoimen henkilöstölle sekä esimerkkielämystilan kiertämisen kirjastoautossa hankkeen kunnissa ja kouluilla. Mukana olevat koululuokat rakentavat myös itse elämystiloja kirjallisuuden pohjalta yhteistyössä kirjastojen kanssa.
HANKKEEN KUVAUS:
Koululaisten vapaa-ajan lukeminen on viime vuosina selvästi vähentynyt Kainuussakin. Koska lasten ja nuorten lukemisen edistäminen on yksi kirjaston tärkeimmistä tehtävistä, haluamme jatkaa kirjastojen ja koulujen välistä yhteistyötä lukemaan innostamisen toimintatapojen kehittämisessä.
Kuntien välinen hankkeemme on syventävää jatkoa edelliselle ”Vinkkaava kulkuri” –hankkeelle, jonka ansiosta omaksuttuja käytäntöjä pyrimme vakiinnuttamaan normaaliksi toiminnaksi. Uudessa hankkeessamme haluamme jalostaa perinteisen kirjavinkkauksen ideaa entistä kunnianhimoisempaan suuntaan.
Tarkoituksemme on, että lukuvuonna 2012-2013 Paltamon kirjasto yhdessä Ylä-Kainuun kirjastojen ja koulujen kanssa järjestää koululaisille lukemaan innostavia tapahtumia, jotka perustuvat KAUK –menetelmään. KAUK –tapahtumista on jonkin verran kokemusta Paltamossa, minkä vuoksi toteuttajaryhmä hankkeen alkuvaiheessa olisi pääosin paltamolainen. Haluamme kehittää toimintaa määrätietoisesti ja niin, että menetelmä tulisi tunnetuksi laajemminkin Kainuussa, joten hanke sisältäsi myös kirjastojen henkilökunnalle ja koulujen opettajille suunnattavan koulutusosion.
KAUK on testattu ja hyväksi havaittu äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa. Tätä elämyspohjaista lukemiseen innostavaa menetelmää meillä olisi yhteishankkeen puitteissa mahdollisuus kokeilla myös kouluissa ja esiopetusryhmissä. Jokainen hankkeessa mukana oleva kunta saisi KAUK-koulutuksen. Menetelmässä luodaan kirjallisuuteen pohjautuva elämystila, jossa kirjallisuus saadaan eläväksi ja konkreettiseksi ja näin innostetaan lukemiseen, omien tarinoiden kirjoittamiseen ja muuhun jatkotyöskentelyyn.
Hanke on jaettu kolmeen osioon:
1. Järjestetään ”kirja astuu ulos kansistaan” -menetelmän koulutus (2h) kunnassa kaikille halukkaille opettajille, päivähoidon henkilöstölle ja kirjaston henkilökunnalle syksyllä 2012.
2. Syyslukukaudella 2012 Paltamon kirjastoauto lavastetaan kiertäväksi elämystilaksi, jonka avulla menetelmä esitellään kullakin paikkakunnalla eri teemalla kahdelle kohderyhmälle: yksi vierailu lokakuussa luokille 0 - 4 ja yksi marraskuussa luokille 5 - 9. kirjallisuuden ja elämystilojen sisältönä ovat yhdessä sovitut tunteet, joiden avulla tavoitellaan lasten ja nuorten empatiataitojen kehittymistä kirjallisuuden ja siihen liittyvän elämyksellisyyden ja toiminnallisuuden avulla.
3. Keväällä 2013 kouluille tarjotaan mahdollisuus ja innostetaan itse rakentamaan kirjallisuuden sekä lasten ja nuorten omien ideoiden ja suunnitelmien pohjalta osallistumalla elämystiloja omalle paikkakunnalle. Työpajojen tuotoksista saadaan näyttelyitä esimerkiksi kirjaston tiloihin.
Hankkeessa ovat mukana Paltamon kunnan (Paltamon kirjasto, Hakasuon koulu, Korpitien koulu, esiopetus) lisäksi Hyrynsalmi (Hyrynsalmen kirjasto, Nivan koulu) Puolanka (Puolangan kirjasto, Puolankajärven koulu, Väyrylän koulu), Ristijärvi (Ristijärven kirjasto, Ristijärven keskuskoulu) ja Suomussalmi (Suomussalmen kirjasto, Ruukinkankaan koulu).
AIEMMAT HANKKEET:
Seita Parkkolan Viima-kirjoittajapajat (Hämeenlinnan kirjasto), Vantaan Sanataidekoulun elämystyöpajat.
ASIASANAT:
Elämyksellisyys, kirjavinkkaus, laajennettu kirjastotoiminta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti